Materialen

Composteerbare en biologisch afbreekbare materialen
Bovenstaande termen kunnen voor verwarring zorgen omdat deze termen door elkaar gebruikt worden.

Biologisch afbreekbare materialen breken af onder invloed van biologische activiteit. De condities en tijd zijn niet gedefinieerd. Na compostering resteert CO2, water en biomassa.

Composteerbare materialen
Deze zijn biologisch afbreekbaar, binnen de gestelde normen van EN13432. Deze Europese norm beschrijft de periode (3 maanden), de condities (industriële composterings-faciliteit) en de toegestane restfracties. EN13432 zegt dus niets over de herkomst van de grondstoffen (afkomstig van olie of hernieuwbare landbouwgewassen). Produken die voldoen aan de EN13432 norm mogen het kiemplantlogo dragen.

CO2
Hernieuwbare grondstoffen kunnen een positieve bijdrage leveren aan CO2 reductie. Hernieuwbare grondstoffen zijn natuurlijke polymeren (zetmeel, cellulose, eiwitten) of natuurlijke monomeren (melkzuur, suikers).

Voor verpakkingsmateriaal zijn de bekendste materialen PLA (transparante folie en schalen),Natureflex (film), compounds van zetmeel (draagtassen, zakken, folie) en natuurlijke vezels zoals suikerriet, palmpulp, e.d. (schalen).

Verpakkingen van gecertificeerde materialen mogen in NL met het GFT worden afgevoerd (informeer bij uw gemeente), hebben een gereduceerd tarief voor de verpakkingenbelasting in Nederland en zijn bijvoorbeeld in Duitsland vrijgesteld van GrünePunkt heffing (tot 2012). Voorwaarde is wel dat gehele verpakking dan gecertificeerd composteerbaar is volgens EN13432.

Verpakking
Het etiket is onderdeel van de verpakking. Biolabel heeft verschillende composteerbare etiketmaterialen ontwikkeld die aan de strenge eisen van EN13432 voldoen. De verschillende materialen zijn gecertificeerd onder nummer 7H2001 bij Vincotte.

Materialen 
Het zijn papieren etiketten vrijwel identiek aan “gangbaar”  materiaal, met gelijke eigenschappen. Daarnaast zijn er ook witte en transparante etiketten van Natureflex, vaak toegepast ter vervanging van kunststof etiketten. Voor wijnglaslabels heeft Biolabel een samengesteld materiaal ontwikkeld, voor toepassing bij netverpakkingen.

Biolabel
Alle composteerbare materialen worden door Biolabel op de markt gebracht. Naast genoemde etiketmaterialen ontwikkelt Biolabel in eigen beheer of met partners nieuwe composteerbare verpakkingsoplossingen.

MLA
MLA is een papieren materiaal voor thermal-transfer toepassingen.

NatureFlex™

Materiaal op basis van cellulose. Verkrijgbaar in wit en transparant.